FOTOGRAFIE, WAT TIPS

Als je nog nadenkt over trouwfotografie deel ik graag een paar tips. Er valt immers nogal wat te kiezen als het om de fotografie van jullie huwelijk gaat en bovendien heeft de fotografie best wat impact op (de planning van) de dag.

 

De beste maar ook de leukste fotograaf (fotografen)

De fotograaf is dicht bij jullie in de buurt tijdens de trouwdag. Belangrijk daarom dat de fotograaf niet alleen een kei is in foto's maken, maar dat hij of zij ook prettig gezelschap is. Iemand die jullie graag in de buurt hebben, maar ook iemand die weet wanneer de regie gepakt moet worden (bijvoorbeeld bij het maken van groepsportretten) en wanneer "onzichtbaarheid" belangrijk is.

 

Er hangt een prijskaartje aan fotografie

In fotografie zit een behoorlijke dosis werk en dat merken jullie aan de prijzen. De fotograaf is niet alleen de dag zelf aan het werk, maar heeft ook nog een flinke klus thuis te klaren met nabewerking, selecteren en presenteren van de foto's. Willen jullie liever de bijdrage van de fotograaf beperkt houden, denk dan goed na over wat je zelf kunt doen of aan vrienden of familie kunt overlaten. Bedenk daarbij wel dat het fotograferen van de officiële momenten (kerk en gemeente) vrij stressvol is. 

 

De reportage is een moment voor jullie zelf

Veel bruidsparen kiezen voor de reportage één moment op de dag. Als de planning het toelaat valt echter veel te zeggen voor twee momenten! Als het even mogelijk is probeer dan de reportage na de huwelijksvoltrekking te plannen. Jullie zijn dan veel meer ontspannen. Ook voorkom je onverwachte problemen zoals een vlek op de trouwjurk tijdens de reportage of een onverwachte file naar de trouwlocatie. 

 

Het allerbeste moment voor de trouwfotografie? Dat ziet er misschien wel zo uit: Jullie gasten gaan na de huwelijksvoltrekking naar de feestlocatie en jullie piepen er tussenuit voor prachtige shots! Na het fotomoment hebben jullie een grand entree als alle gasten al op de feestlocatie zijn gearriveerd. En later op de dag kiezen jullie nog een momentje voor jullie zelf en de fotograaf. Als bruidspaar word je nogal geleefd op de dag. Een fotomoment is een prima moment om even met jullie tweetjes te zijn en te genieten. En, hoe later op de dag, hoe spontaner jullie foto's worden!

 

Groepsfoto's

Toen ik trouwde vond ik groepsfoto's niet zo nodig. Zelf was ik toen nog geen trouwfotograaf. We waren de eersten in onze vriendenkring die trouwden, voorbeelden hadden we dus niet. Wij dachten bij groepsfoto's vooral aan stijve rijtjes. Jullie begrijpen het waarschijnlijk al, dat zou ik nu heel anders doen. Want wat is het leuk om iedereen zo bij elkaar te zien en jaren later nog eens te kijken wat iedereen aan had, hoe klein de jongsten nog waren enzovoort. Kortom, maak er een paar. Of veel. Handig is dan wel om van tevoren een lijstje te maken!

 

101 fotografen

Tegenwoordig is iedereen fotograaf. Dat is hartstikke leuk, want zo kunnen jullie veel foto's krijgen uit verschillende invalshoeken. Maar het is minder leuk als er steeds mensen met een camera voor de neus in beeld van de fotograaf (en dus in de foto!) staan. Tijdens de ceremonie de fotografie aan maximaal 2 personen overlaten, levert jullie de mooiste foto's op! De gasten kunnen in de tussentijd optimaal genieten van het moment.

 

Hallo facebook en instagram

Mogen de foto's die gasten maken op sociale media worden gezet op de dag zelf? Veel gasten vinden het leuk een kiekje te plaatsen op een platform. Willen jullie dit niet, geef dit dan van tevoren aan, bijvoorbeeld in de uitnodiging. 

 

Hoe jullie het ook aanpakken, ik wens jullie een hele fijne trouwerij toe en erna heel veel terugkijkplezier!

 

Anne